Schaaklessen voor volwassenen
Schaaklessen voor volwassenen - nieuwe reeks vanaf 26 juni

Kandidatentornooi R9

20 apr 2021 | herman

Gisteren was het koningspiontijd, vandaag opende de damepion meestal de debatten. Giri en Wang zetten een Catalaan op, waarin wit niet echt iets bereikte, maar kort voor de tijdcontrole ging zwart, in tijdnood, wat aan het zwalpen en toen had wit wel iets. Wang gaf spoedig op, en ziet zijn kansen vrijwel verzwinden, Giri nestelt zich op de 2de plaats, naast Caruana

Grischuk en Nepomniachtchi speelden de ruilvariant van het Grünfeldindisch en behielden daarin het evenwicht, tot er wederzijds nog K en T en twee pionnen (g en h) over waren in een bijna symmetrische stelling. Met remise schiet de eerste niet veel op – hij staat nu bij Wang – en voor de tweede volstaat het om met het kleinste verschil aan de leiding te blijven.   

Ook vandaag deed Caruana (met zwart) een greep naar de winst, en dat in een Italiaan (geen Russisch deze keer) tegen Alekseenko. Het werd een moeilijke strijd voor de Rus. Carlsen oordeelde dat Alekseenko op een bepaald punt wel de draad was kwijtgeraakt en eigenlijk overspeeld werd, maar hij begaf niet en vocht flink terug, terwijl Caruana wellicht enkele kansen liet liggen waar hij meer druk had kunnen ontwikkelen. Ontgoochelend voor Fabi? Niet zo, vond de wereldkampioen. Hij is het type speler dat in zo’n geval zegt: als ik zulke kansen blijf krijgen, dan maak ik er wel een paar af, so no harm done. De Amerikaan blijft op twee, de Rus voegt zich bij Wang en Grischuk, een vol punt lager.

De laatste en erg lange partij, tussen Ding en Vachier-Lagrave, was een Koningsindiër met een snel h4 (3de zet), waarin de Chinees de Fransman voor de tweede dag op rij een aartsmoeilijk gevecht opdrong. Ding had vrijwel gewonnen spel, maar vergaloppeerde zich enigszins met het voorbarige 36. d6, omdat hij 36. … Te6 over het hoofd had gezien. Van zijn kant liet Vachier-Lagrave al zijn talenten als verdediger zien, met succes ten slotte, omdat hij er na 88 zetten alsnog een remise uit puurde. Geen remonte voor Ding – hij blijft laatste – en MVL blijft op een nu met drie gedeelde 2de stek.

Eén winst slechts, maar die mocht er wezen, want Giri kreeg zelfs lof van Carlsen (“gave partij”). Dat betekent dat Nepomniachtchi (5,5/9) weliswaar blijft leiden met nog steeds dat halve punt, maar nu voor een drietal: Caruana, Vachier-Lagrave en Giri (5/9). De kans wordt nu wel vrij groot dat de winnaar bij die vier zit: het volgende drietal, Grischuk, Alekseenko,   Wang, staat weer een punt verder en op anderhalf van de leider (4/9). Ding blijft laatste (3,5/9).

Ronde 10 kondigt zich aan als uitermate boeiend. Twee nummers twee vechten het uit: Vachier-Lagrave-Giri, Caruana kan/moet revanche nemen voor de nul die Ding hem toediende in de heenronde, en Nepomniachtchi mag met wit tegen Alekseenko misschien een winstpunt ambiëren. Laten we hopen dat de Russen niet onder één hoedje gaan spelen om de best gerangschikte landgenoot aan de eindzege te helpen. Anders is Nepo nog niet per se klaar met zijn jonge kompaan, die de 3de Rus, Grischuk, ook niet spaarde. Hoe dan ook, niets wijst erop dat we ons snel zullen vervelen …

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Laddertoernooi

Verplichte aanmelding

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

Afgelopen partijen 4TT NEW

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig