CK Reeks 2: Het oog van de naald

29 jan 2020 | herman

Pascal had het al kort over de stand van zaken in reeks 2 (zie vorig bericht), maar we belichten graag nog even hoe de laatste debatten verliepen. Drie partijen gisteravond, een vierde werd verschoven naar later.

Tegen zijn d4-opzet kreeg Patrick van Guy het bekende weerwerk in hippische stijl. Er kwam, een eind in het middenspel, ook een remisevoorstel uit de bus, maar wit ging er niet op in. Het eindresultaat gaf hem twee keer gelijk: hij scoorde niet alleen het volle punt, maar maakte ook zijn belofte waar dat hij na nieuwjaar op stoom zou zijn. Wee zijn toekomstige slachtoffers!

Jan verkreeg een Schots gambiet tegen Mart en liep in het middenspel een stuk uit, zij het tegen pionnenmateriaal en enige aanvallende compensatie. Het zou niet volstaan voor zwart. Wit haalde alle angels uit de stelling en ging voor extra materiaalwinst, en dat leverde ook hier het volle punt op.

Een derde overwinning van wit zat er een heel tijdje in, maar in het voor de titelstrijd cruciale duel tussen Guy en Herman speelde Vrouwe Fortuna schaamteloos mee, of veeleer tegen. In een Koningsindische partij wist zwart geruime tijd de witte plannen tegen te werken, maar in het laatste kwart vond Guy dan toch een opening. Er gingen twee pionnen van het bord, de zwarte stelling zag er beroerd uit, en dus greep Herman naar het enige wat restte, een poging tot tegenaanval – of wanhoopsoffensief – op de h-lijn. En dan voltrok het drama zich: Guy had er geen erg in dat er geen tijd bijkwam na de 40ste zet en ging voor z’n 41ste gewoon door zijn vlag. Een anti-climax: je tegenstander eindelijk tot moes knijpen en dan zo verliezen. Maar ook de winnaar blijft achter met een heel dubbel gevoel: veel oog-van-de-naalder kan het niet worden …

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Laddertoernooi

Verplichte aanmelding

11 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

Afgelopen partijen 4TT NEW

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig