Zondag 22 september Open Rapid

Aleksandra de (tot nu toe) Grote

9 jun 2019 | herman
Aleksandra de (tot nu toe) Grote

En dan zijn we ook aan een update toe van het Women’s Candidates Tournament in Kazan, Rusland, waar 8 van de beste speelsters ter wereld strijden om het felbegeerde recht om de wereldkampioene te mogen uitdagen. Na de heenronde stond, ietwat verrassend, de 20-jarige Aleksandra Goryachkina[1], de jongste van het pak, stevig aan de leiding met 5,5/7 en liefst 1,5 punt voor op de twee dichtste achtervolgsters, Lagno en Dzagnidze. Een mooi perspectief halfweg, want als ze gewoon een ‘behoorlijke’ terugronde speelt, is de kans groot dat ze effectief de nieuwe uitdaagster wordt van wereldkampioene Wenjun Ju. Hoe dan ook lijken 5 van de 8 participantes (achterstand al 2,5 punten en meer) al vrijwel uitgeschakeld.

Vandaag had de 8ste ronde plaats. En Goryachkina ging alvast op haar elan door: deze keer ging oud-wereldkampioene Kosteniuk voor de bijl (heenronde: remise). De achtervolgsters verloren opnieuw terrein. Lagno wist niets te bereiken tegen Gunina, maar had ten minste nog een halfje, Dzagnidze ging helemaal onderuit tegen Tan. Daarmee loopt Goryachkina uit tot 2 volle punten op Lagno en 2,5 op Dzagnidze. Daarachter vergaat het niemand beter: zowat iedereen - de Muzychuks speelden remise tegen elkaar, Gunina haalde ook maar een halfje en Kosteniuk verloor -  ziet de leidster verder wegbenen, op Tan na, die ook won en meteen een sprong naar voor deed, maar evenmin dichter kwam. Nog 6 ronden, en de voorsprong van Goryachkina is substantieel. Wie kan haar nog wat maken? Wie dat wil, moet alleszins niet langer wachten …
 

[1] Dat spreek je ongeveer uit als GarJATSJkinna, met de klemtoon (vet + hoofdletters) op de 2de lettergreep. Wie daar problemen mee zou hebben, het is hetzelfde patroon als in Van TICHelen, Van Avermaet, VerCAUteren, etc. Verder, u leest het goed: Gor... klinkt als Gar..., omdat een o in een onbeklemtoonde lettergreep meer weg heeft van onze korte a.

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Skotto

2 gokken geregistreerd

Laddertoernooi

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig