Waka waka (Esto es África)

8 mei 2019 | herman
Waka waka (Esto es África)

U herinnert zich dat liedje van Shakira nog wel, zeker als u het voetbal in uw hart draagt, want het was de officiële tune van het WK van 2010 in Zuid-Afrika, nu alweer nagenoeg 9 jaar geleden (en nóg hoor ik de vuvuzela’s tekeergaan, als “een gigantische zwerm woedende bijen", zoals de Nederlandse coach Bert Van Marwijk het verwoordde). Het was toen tijd voor Afrika, en om de link met schaken te maken, dat is het nu ook: in Abidjan, Ivoorkust wordt vandaag de Grand Chess Tour, versie 2019, op gang getrapt en voor het eerst is Afrika er ook bij met een tornooi, Ivoorkust Rapid & Blitz.

Officieel heeft men het dan wel over Côte d’Ivoire, want de officiële taal van het land is het Frans, al zijn er tal van niet-officiële talen en dialecten (bv. Baule, Anyi, Attié, Bété, Guéré, Malinke, Dioula, Guro, Dan, Senufo, Koulango, aldus Wikipedia, en die opsomming is niet-exhaustief, maar doet gelukkig ook niet ter zake, of beter: ter schake). Wie z’n aardrijkskunde wil oppoetsen, zal graag vernemen dat Ivoorkust onder aan de West-Afrikaanse boezem prijkt (tussen Liberia en Guinea links en Ghana rechts, en onder Mali en Burkina Faso). Het heeft bijna 25 miljoen inwoners, dus ruim meer dan het dubbel van België, maar het is wel 10,5 keer zo groot. Abidjan, waar het tornooi plaatsheeft, is de grootste stad, met zowat 4,5 miljoen inwoners, maar het is sinds 1983 niet langer de hoofdstad: dat is Yamoussoukro, een stad van  ‘amper’ 355000 inwoners en al de 4de hoofdstad in een eeuw. Toch bevinden zowat alle  ministeries en ambassades zich nog altijd in Abidjan.

De start van de Grand Chess Tour vindt dus voor het eerst plaats in Afrika, en meteen is Magnus Carlsen de eerste wereldkampioen op Afrikaanse tornooibodem. Het format van de GCT-Rapid & Blitz-tornooien is wel bekend: 10 spelers bevechten elkaar in 9 ronden rapid (25’+10” delay) en 18 ronden blitz (5’+3” delay). De rapidpunten tellen dubbel in de totaalscore, om beide onderdelen een gelijk gewicht te geven in de eindscore. Het hele gebeuren neemt 5 dagen in beslag, 3 voor rapid (3 ronden per dag) en twee voor blitz (9 ronden per dag). Te vermelden is nog dat de hele GCT-cyclus 12 vaste deelnemers en 6 niet-vaste heeft, en dat in de Rapid & Blitz-tornooien elke vaste deelnemer maar 3 keer (van 5) meedoet, zodat er daar getienkampt wordt.  

Wie doet er in Ivoorkust mee? Dezelfde luitjes als gewoonlijk, hoor ik u denken, en dat is ook grotendeels zo. Carlsen is boven al genoemd, en Ding, Vachier-Lagrave, Nepomniachtchi, Nakamura, So en Karjakin waren/zijn er ook altijd bij. Zij krijgen nog het gezelschap van Wei, nog steeds nummer 1 bij de -20, Topalov, die enkel vorig jaar niet deelnam en Amin Bassem, het nummer 1 van Afrika en ook de eerste Afrikaan die de 2700-grens overschreed (momenteel 2704).

Na de 1ste dag leiden Carlsen en Wei met 5/6, voor Nakamura 4/6. In het midden vinden we Ding, Karjakin, So en Topalov, met 3/6 of exact 50%. Vachier-Lagrave en Nepomniachtchi hebben 2/6 en onze Afrikaan Bassem moet zijn draai nog vinden: 0/6. Wie het vervolg wil weten, wende zich tot de klassieke online chessites (we zijn er even tussenuit).

 

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig