Tata Steel 2019

12 jan 2019 | herman
Tata Steel 2019

Van (vandaag) 12 tot 27 januari is het weer Tata Steel-tijd: het is alweer de 81ste editie van het befaamde topevenement in Wijk aan Zee, dat geregeld van enige speciale belangstelling van het SKOG-volkje mag genieten.  Sommigen gaan een dagje kijken, anderen spelen gewoon mee in één van de talloze neventornooien, en als er wat te vieren valt (je wordt 50 of zo) leggen we gewoon een bus in, zoals een paar jaar geleden. Deze keer volgen we – poco noodgedwongen, en dus tandenknarsend – de zaak vanop het thuisfront: je kunt niet altijd een reporter ter plaatse hebben. Jammer, want …

… er doet schoon volk mee (zoals altijd, maar het zijn niet altijd dezelfden). De hoofdbrok is het Masters tornooi, met veel wereldtoppers, en daarnaast zijn er ook de Challengers, met veel jong talent en/of ervaren rotten. Verder zit de zaal tjokvol mindere goden zoals u en ik, en soms nog wel wat beter, soms ook niet, die onder de benaming Amateurs vallen en elkaar bekampen in tienkampen of vierkampen, met een TOP-groep bovenaan en 9 verschillende niveaus daaronder, waarin per niveau een variabel aantal groepen overeenkomstig het beschikbare aantal deelnemers (na TOP is 1A het sterkst en 9Z het zwakst). Met zoveel deelnemers – men spreekt van (afgerond, neem ik aan) 2000 – zit je wel wat op elkaar gepropt, het sardineblikjesgevoel weet u wel, maar dat neem je er dan wel bij.

De Masters worden aangevoerd – zo zeg je dat dan – door [plaats op de wereldranglijst telkens tussen haakjes] wereldkampioen Magnus Carlsen (1), die zijn 7de eindwinst ambieert. Uit de top-10 krijgt hij het gezelschap van Shakhriyar Mamedyarov (3), Ding Liren (4), Anish Giri (5), Vladimir Kramnik (7) en Viswanathan Anand (8). Dan volgen vaste waarden  Ian Nepomniachtchi (13) en Teimour Radjabov (14). Jan-Krzysztof Duda (19), met een neus van pas 20 nadrukkelijk aan het venster, Richard Rapport (23), 24 jaar, die met zijn ondernemende stijl hier al twee keer eerder ophef maakte, Samuel Shankland (27), ‘al’ zo oud als z’n ranking en in 2018 – topjaar voor hem – verrassend Amerikaans kampioen en Vladimir Fedoseev, nog altijd maar 23 en sinds 2017 almaar vooraan opduikend, zijn zeker niet minder te duchten. De winnaar van de Challengers in 2018, Santosh Gujrathi Vidit (45) en (grootste) Nederlandse belofte Jorden Van Foreest (192) vervolledigen de rij. Als dit deelnemersveld een taart was, dan wel om gretig van te smullen!

Maar ook de Challengers zijn een vat vol beloften! De Oekraïner Anton Korobov (42) en de Bulgaar Vladislav Kovalev (54) zijn de hoogst geplaatsten. Van de volgende 12 deelnemers zijn er 8 jonger dan 24 en 6 zijn gewoon ‘jeugd’, gaande van een prille 13 t/m het (bij ons) kiesgerechtigde 18. First in line is de 18-jarige Iraanse jeugdwereldkampioen (bij de -20) Parham Maghsoodloo (66). Hij kwam al eens ter sprake – voor de aandachtige lezers – maar het is een krak met ambitie: maniakale studax, doet 15 en meer uren per dag en wil voor de wereldtitel spelen in 2022. Dat is nog heel even, maar hou hem toch maar in de gaten: zijn dominantie in het jeugd-WK was zonder meer indrukwekkend. Even onderbreken dan voor ‘minder jong’ volk: Evgeny Bareev doet al voor de 5de keer mee, nu als ‘Canadees’, en was ooit winnaar van het hoofdtornooi, en Erwin L’Ami (117), één van Neerlands groten, heeft al 15 deelnames achter de rug. De 19-jarige Benjámin Gledura (183) is dan weer één van de (oudste) benjamins, uit Hongarije, en was mij tot nu toe onbekend. Idem dito voor de 3 jaar oudere Maxim Chigaev (227) uit Rusland. Tot daar de eerste helft.

En dan het jongste volk! Te beginnen met Andrey Esipenko (294), 16 jaar, groot Russisch talent, nr. 3 bij de -18 en GM sinds afgelopen jaar. Vervolgens de enige echte benjamin, Praggnanandhaa (499) (al dan niet met het patronymische R. of Rameshbabu erbij) oftewel Praggu voor de ‘vrienden’, het 13-jarige wonderkind uit Indië, dat twee jaar geleden in de TOP-groep van de Amateurs meedeed en nipt de titel aan Lucas Van Foreest (768) moest laten. Die is toevallig de volgende in ons rijtje, 17 jaar, jongere broer van Jorden – vorig jaar zaten ze samen bij de Challengers – en al evenzeer een beloftevol Nederlands jeugdtalent. Tot slot die Duitse knaap van 14, Vincent Keymer (784), die in 2018 zo flink van zich liet horen dat de lezers van chessbase.com hem verkozen tot “nieuwkomer” van het jaar. Aanstormende wereldtop, je zou voor minder willen gaan kijken!

Net als vorig jaar zijn er ook twee dames bij: de Duitse Elisabeth Paehtz (1022), het nummer 15 bij de vrouwen, en de Kazakse Dinara Saduakassova (1081), het nummer 17. Over leeftijden (van dames) schrijft de kiesheid voor dat we het er niet over hebben, maar ga er maar van uit dat Elisabeth (jong en) ervaren is en Dinara jong (en veelbelovend). De groep wordt gecompleteerd met de Nederlandse IM Stefan Kuipers (1097), die iets jonger is dan Paehtz en iets ouder dan Saduakassova. Voilà.

Nog enkele praktische details. U kunt de festiviteiten (wellicht op diverse manieren volgen maar naar verluidt ook) op tatasteelchess.com and Chess.com/TV. Alle ronden beginnen om 13u30, behalve ‘op verplaatsing’ (14u, zie zo dadelijk) en op de laatste dag (12u). Zoals elk jaar zoekt men twee keer een andere locatie, de zogenaamde Chess on Tour Events: op 16 januari is dat Alkmaar (Theater De Vest) en op 23 januari Leiden (Sint-Pieterskerk).

Ik schreef daarstraks “Van (vandaag) 12 …”. Dat betekent dat de boel over zo’n drie kwartier begint. Kans dat u dit pas later leest. Mogelijk is vandaag dan gisteren of over drie kwartier daarstraks, etc., maar dat ontrafelt u zelf wel. Als ik er toe kom, zoek ik nog even uit hoe het met de Belgjes zit in de amateurtornooien, zoals vorig jaar. Ik meld alvast dat Kenneth en Frank weer van de partij zijn, respectievelijk in (een tienkamp van) niveau 5 en niveau 4. Succes jongens!

 

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Clubavond

2 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook