Olympiade, ronde 5

28 sep 2018 | herman
Olympiade, ronde 5

Niet dat u een dagelijks verslag moet verwachten, maar twee dagen na mekaar moet al eens kunnen. Er zijn nu vijf ronden gespeeld, en nog vier teams delen matchpuntgewijs het aureool van alleswinnelijkheid: gedeeld eerste zijn Azerbeidzjan en Polen, op één bordpunt gevolgd door Tsjechië en op 2,5 door Oekraïne. Israël, Duitsland en de VS volgen op één matchpunt, een peloton van 17 andere landen, waaronder kleppers als Rusland en China, op twee. Bij de vrouwen leiden de VS, als enigen nog ongeslagen, voor een zestal: Indië, Oekraïne, Georgië2, China, Georgië1 en Armenië.  Enkele hoofdpunten en zo:

Qua politiek geladen zat er vandaag wel wat in: Armenië-Azerbeidzjan (die elkaar in de haren zitten over de regio Nagorno-Karabach) en FYROM-Griekenland (FYROM, oftewel Former Yugoslavian Republic of Macedonia, is het voormalige Macedonië dat van de Grieken niet zo mag heten omdat er al een Griekse provincie is met die naam, en dat volgens een recent akkoord, door een aantal Grieken heftig gecontesteerd, binnenkort officieel de naam Noord-Macedonië zal dragen). De Azeri’s (met Mamedyarov, die Aronian versloeg) en de FYROM’ers (Fyrommelingen, Fyrommezen, Fyrommanen … Noord-Macedoniërs) wonnen, telkens met het kleinste verschil. Enkele opmerkelijke resultaten verder: de nederlaag van China (1-3 tegen Tsjechië), terwijl Ding wel ongestoord voortgaat met niet verliezen, en het gelijkspel van de VS en Israël, ondanks of misschien wel dank zij Caruana’s tweede opeenvolgende zege, tegen Gelfand.

In de marge is het bij dit alles interessant om even naar de live ratings te kijken. Op dit eigenste moment staat Caruana nog welgeteld 9,1 ELO’tjes achter Carlsen en is het niet ondenkbaar, mits enkele snelvolgende nieuwe overwinningen, dat hij de wereldkampioen bijbeent en/of voorbijsteekt. Het zou nogal sensationeel zijn als hij als nummer 1 aan het WK zou beginnen. Let wel: als. Een paar remises of een nederlaag en hij staat weer netjes op afstand achter Magnus de Ongenaakbare! Ander punt: Ding, die in Noorwegen eerder dit jaar door een ongelukkige val moest afhaken, op de drempel van 2800 ELO, en intussen die drempel heeft overschreden en bij mijn weten nu al meer dan 80 partijen ongeslagen is, is al naar exact 2809 geklommen. Where will it all end?

De Belgische heren speelden tegen het op papier zwakkere Malawi en wonnen overtuigend (3,5-0,5) met zeges voor Godart (2,5/4), Docx (2,5/5) en Dardha (3,5/5), en remise voor Hovhannisyan (1,5/3). Daarmee is België gedeeld 65ste. Ook de dames wisten te winnen van een theoretisch iets sterker Mexico. Hanne Goossens (2/4) en Annelies Cuvelier (3/4) wonnen, respectievelijk tegen een op papier zwakkere en sterkere tegenstandster, Astrid Barbier (3/4) boekte remise en Daria Vanduyfhuys (1/4) verloor, en alles samen was dat goed voor een 2,5-1,5 overwinning. België is gedeeld 64ste.

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Skotto

54 gokken geregistreerd

Laddertoernooi

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig