Pareltje Van Anand

19 jul 2018 | herman
Pareltje Van Anand

Vooraf nog proficiat aan Jan en Frank, die zich in Dresden kranig op het podium werkten. Knap!

En dan de aanleiding voor dit artikeltje, wat ik even moet inleiden. Vorige dinsdag, start van het zomertornooi, werkte een beperkte meute de eerste drie ronden af van dit blitze, rapide en klassieke zomerse evenement. In ronde drie, à 1 uur KO, zaten Daniël en Carlo tegenover elkaar, voor een Semi-Slavische partij of toch iets dat daar zwaar op leek. Na afloop werd er natuurlijk nog nagekaart en geanalyseerd en daarbij bracht Daniël een opmerkelijke partij ter sprake …

Het ging over een partij van Anand, met zwart tegen Aronian. “Weet je wat hij hier speelde?” vroeg Daniël, nadat hij de relevante stelling had opgezet. Er dreigde vanalles op h7: een paard op g5 en loper plus dame op de diagonaal b1-h7. Wij wisten het niet. Blijkbaar speelde Anand doodleuk Pg4 (om precies te zijn, eerst c5, waarna wit met het paard sloeg op h7, en dan Pg4, alsof de witte aanval er niet toe deed). Wat zich dan ontrolde, was nogal fenomenaal: bv. twee stukken die in staan, en er dan nog eentje bij doen. “Een goeie 20 zetten”, en Aronian lag op apegapen. Indrukwekkend.

Het leek mij een goed idee om die partij (“Van onlangs? Nee, paar jaar geleden.”) eens op te zoeken. Dat ging vlotter dan verwacht: het bleek te gaan om Aronian-Anand, Tata Steel 2013. De opening was Semi-Slavisch (aka Half-Slavisch), Meranervariant, ECO-code D47. En nu we toch partijen op de site kunnen zetten (zie bericht van Pascal: Partijen uploaden, 12 juli 2018) leek het mij een ideale gelegenheid om dat eens uit te proberen, bv. met deze partij.

Zogezegd, zogedaan, dus. U kunt de partij op de site vinden, bij de SKOG-partijen (al is het “strikt genomen” geen SKOG-partij, maar in die categorie had ik niet zo meteen iets bruikbaars). Doen en naspelen, verdorie! Het is één van de beste partijen uit 2013 (zoniet dé beste), en ze is links en rechts bestempeld als de Onsterfelijke van Anand. Wel, daar valt wat voor te zeggen, als u het mij vraagt. Ik zeg er wel bij: Daniëls uitleg en eens goed naspelen was wel nodig. Je gaat het pas zien als je het door hebt, zei Cruijff al.

Je kunt de partij ook naspelen via onderstaand filmpje (met analyse door/commentaar van de Onsterfelijke himself): https://www.youtube.com/watch?v=w5vSn9JhVnA

Genieten maar!

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Skotto

54 gokken geregistreerd

Laddertoernooi

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig