Carlsen, Caruana (et les autres)

24 apr 2018 | herman
Carlsen, Caruana (et les autres)

Zowel in Shamkir (Gashimov Memorial) als in St. Louis (VS-kampioenschap) zijn we exact halfweg (resp. 5/10 en 6/12 ronden). Altijd een goed moment om te kijken waar wie staat en ook wie waar staat, want dat is niet zomaar krek hetzelfde. Voor we dat doen eerst een ander bericnt: op Kreta heeft de 12 jaar en 8 maanden jonge Indian whizzkid Praggnanandhaa (foto) middels eindwinst (7/9) in de Fischer Memorial z’n tweede GM-norm behaald. Hij staat dus al een maand achter op recordhouder Karjakin (GM op 12 jaar en 7 maanden) maar heeft nu nog maar één GM-norm nodig. Daar zullen we vast geen eeuwigheid moeten op wachten.

In Shamkir is de remiseban gebroken. Na drie ronden halfjes hier, halfjes daar, halfjes overal, vond met name Topalov het welletjes: hij gaf Mamedyarov een dreun en liep daarmee een halfje uit op acht andere concurrenten. “Zit dat zo?” vond Carlsen, en dus pakte hij de eerstvolgende zege, in ronde 5, want een wereldkampioen wil altijd wel op één staan. Maar de Bulgaar deed het hem even later na, weliswaar en alweer vanuit een mindere positie, en boekte zijn 2de opeenvolgende victorie. Standgewijs staat Topalov dus op één (3,5/5), voor Carlsen (3/5) en, een half punt verder, het 50%-pelotonnetje Radjabov, Ding, Giri, Mamedov, Karjakin (2,5/5). Sluiten de rij: Mamedyarov, Navara en Wojtaszek (2/5).

Na zijn verrassende en in feite onnodige nederlaag in de 4de ronde schurkt Caruana alweer tegen de topstek aan. In de 5de ronde speelde hij remise tegen leider Shankland, wat best meeviel omdat het hele veld, een beetje à la Shamkir in de eerste ronden, niet verder kwam dan een puntendeling. En in ronde 6 versloeg hij Robson, al kun je ook zeggen dat die zichzelf versloeg, terwijl verder enkel Shankland won, en wel van medeleider Akobian. Shankland blijft dus, nu alleen, aan de leiding (4,5/6), voor Caruana en So (4/6), verder Akobian (3,5/6) en dan Nakamura en Zherebukh (3/6). De drie groten staan dus in de bovenste helft, maar Caruana en So hebben al resp. drie en twee keer gewonnen, terwijl Nakamura maar remises blijft schuiven. Shankland, ruim 100 ELO minder, heeft als enige nog niet verloren, maar kan hij dat volhouden? We’ll see …

 

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Laddertoernooi

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig