CK Reeks 2: Oei, wasda?

7 maa 2018 | herman
CK Reeks 2: Oei, wasda?

Twee confrontaties afgelopen dinsdagavond: Mart nam het op tegen JanDG en Yannnick gaf Herman partij.

JanDG schotelde Mart een Budapester voor, m.b. de Fajarowicz-variant (3. … Pe4, foto), niet bepaald iets wat je frequent op je bord krijgt. Met het venijnige lokkertje 5. … b6 nodigde hij de witte dame uit naar d5, met het verrukkelijke aanbod van vork op paard (e4) en toren (a8), ergo stukwinst in het verschiet. Met 6. … Lb7 – volledig ongedekt nog wel – leek zwart dat materiaalverlies niet bepaald te verhinderen. An offer Mart couldn’t refuse, kortom, maar het bekwam hem slecht, want nadien ging de dame geforceerd verloren. De compensatie, twee lichte stukken en een pion, zou voldoende onvoldoende moeten zijn: voor JanDG wenkte de winst nadrukkelijk, maar die gedachte leidt ongewild wel eens tot minder adrenaline en dus mistig spel, en tegelijk haalt de tegenstander, die niets meer te verliezen heeft, nog alles uit de kast. Dat gebeurde ook hier, en nadat het materiële evenwicht bijna hersteld was, bleek Mart voldoende tegenspel te hebben met een potentieel beslissende vrijpion: ½ - ½   

Niet onverwacht ging Yannick de Engelse toer op. Herman antwoordde met  een Omgekeerde Siciliaan en de Alapin-zet 2. … c6. Dat was in die zin leuk dat Yannick dat niet had verwacht annex niet in zijn voorbereiding opgenomen, maar je moet natuurlijk altijd beseffen dat de schaakbeer nog niet geschoten is omdat je tegenstander toevalllig iets anders heeft geprepareerd. De eerste elf zetten, met enige stukken- en ook dameruil, waren al wel eens voorgekomen, en de stelling leek behoorlijk gelijkspellerig. Met 12. e4 deed Yannnick een interessante poging om uit dat schijnbare niets toch iets te puren. Herman reageerde niet helemaal adequaat en verspilde wellicht daardoor net die tijd die nodig was om zijn damevleugel te ontwikkelen of alleszins snel ontwikkelbaar te maken. Het gaf Yannick de kans om zware druk te gaan uitoefenen op de d-lijn en uiteindelijk vond Herman niet het gepaste verweer, zo het er nog was. Yannick gaf een toren voor twee lichte stukken, wist de tweede toren af te ruilen en schoof het zwarte speelveld stelselmatig toe. Toen ook de pionnen gingen vallen, was het pleit beslecht: 1-0.

In de stand neemt Yannick weer de leiding (al staat hij virtueel stráten voor). Voor de 4de en 5de plaats loopt JanDG een halfje verder uit op Herman, zodat dat deel van de rangschikking toch redelijk vaste vorm begint aan te nemen. Volgende week: volle bak!

 

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Skotto

65 gokken geregistreerd

Laddertoernooi

1 speler aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig