Schaaklessen voor volwassenen

Zilveren Toren : SKOG 1 & 2 starten goed !

16 jan 2011 | quinten

De gemeenschappelijke openingsronde in het Fort Merksem was opnieuw een succes. SKOG 1&2 waren op het appel. Beide ploegen spelen in reeks 2, geen lachtertje, als je bedenkt dat de sterkere clubs van 2A en 2B van vorig jaar in deze reeks zijn terecht gekomen. Onze 1e ploeg had al meteen Brasschaat 1 tegen. De 2e ploeg moest tegen Schilde 1, die de laatste 5 jaar regelmatig in de top 3 eindigde.

SKOG 1 - BRASSCHAAT 1

Op bord 1 speelde Alain tegen Toon Wijgers (1996) en het leek er nogal chaotisch aan toe te gaan, met een middenspel om hoofdpijn van te krijgen;  de stukkenopstelling was eerder onorthodox. Deze partij eindigde in remise.

Wout op bord 4 stond inmiddels compleet gewonnen (hij viel aan met  dame+loper en het duurde niet lang of zwart's stelling lag aan flarden). Nadat ook zijn dame viel gaf zwart op, en onze eerste overwinning  was binnen, proficat Wout !

Nikolaas speelde op bord 2 met wit een boeiende partij tegen Guy Baete (met 100 elo gestegen het afgelopen half jaar), dus in vorm. Het leek redelijk gelijkopgaand, zwart's dreigingen op de damevleugel werden mooi behandeld waardoor er een eindspel aankwam dat beiden  kansen bood. Zwart bood toen remise aan en Nikolaas nam zijn tijd om  uiteindelijk wijselijk te aanvaarden .

Richard, op bord 3 met zwart, stond een stuk achter in het eindspel; al bleef hij vechten, (zware stukken waren van het bord)een meevaller bleef uit, en  wit won uiteindelijk door promotiepionnen af te dwingen.

SKOG 2-SCHILDE 1

Het eerst klaar was Carlo, die op bord 3  (met zwart) tegen de alomgekende Ignaas Vandemeulenbroecke al vlug remise haalde.

Ik zat zelf op bord 1 als invaller en moest tegen Xavier Stockman. Daar verloor ik vorig jaar nog van in IC, dus ik had best wel zin om erin te vliegen. En dat lukte vrij aardig, ik kwam met zwart beter uit de Bird-opening en had een licht positievoordeel in het middenspel. Wit bood toen remise aan en ik keek even naar onze andere borden : Guy stond toen knalgewonnen en Dries (op zijn minst) gelijk met enig iniatief, dus nam ik liever geen risico's, 1-1.  

Guy op bord 4 (met wit) ontwikkelde een overweldigende stelling, al moet gezegd dat zwart het nog lang heeft uitgehouden. Uiteindelijk blies een combinatie zwart's stukken zo hard van het bord dat opgave het enige mogelijke was. Goed nieuws, dus.

En Dries op bord 2 (met wit) ? Zijn koningsaanval was een beetje uitgeblust, al had hij nog steeds de iets betere stelling. Uiteindelijk kwamen beide remise overeen. Opnieuw zeer wijs want daarmee scoort SKOG 2 zijn eerste overwinning !

Conclusie

SKOG 2 start goed (2e plaats), ik zei in mijn initiële verslag dat zij profiteren van het nieuwe puntensysteem, maar dat is uiteraard (nog) niet het geval (zat met forfait Halse 1 bord 4 in mijn hoofd, vraag me niet waarom).


Voor diegenen die het niet weten is het puntensysteem veranderd en dichter naar het IC-systeem gebracht d.w.z. per bord 3 punten voor een overwinning, 2 voor remise, 1 voor verlies en 0 voor forfait. Bordpunten blijven nog steeds tellen voor matchpunten.

SKOG 1 mag  inmiddels niet klagen met zijn gelijkspel.
Brasschaat is samen met Moretus en KASK de te kloppen ploeg.
Vooral de match tegen KASK zal  voor Skog 1 zowel als voor Skog 2 uitkijken worden denk ik...

Wat ronde 2 betreft, deze vindt a.s. dinsdag plaats, met, Skog 1 en 2 die tegen elkaar uitkomen. We zijn benieuwd  ...

Quinten
 

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Laddertoernooi

Verplichte aanmelding

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

Afgelopen partijen 4TT NEW

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig