Reactie lezen/toevoegen

Tata Steel R8

  En we vieren weer! Na Zhu gisteren versloeg Daniel ook die andere jongedame, Shuvalova, en opnieuw in amper 22 zetten. Een fraai einde, overigens, met stikmat (dat zal de Russische wel niet bekomen zijn). Kijk even mee (enkel de noodzakelijke stukken): WIT heeft Da4, Pc3, …, ZWART heeft Ka8, Dc7, Pc6, a7, b7, … . Wit had zojuist 19. Da4 gespeeld, en in een vlaag van verbijstering der zinnen volgt 19. …Pb8??. Zwarts lot is bezegeld: 20. Pb5, met aanval op dame en matdreiging op a7, 20. … Db6 (?, maar er was niets zinnigs meer) 21. Dxa7! Dxa7 22. Pc7 mat. Volledigheidshalve: Daniel stond al geruime tijd in het voordeel, het stikmat viel niet bepaald uit een ongerepte blauwe lucht.

  Even die Challengers afwerken. Niet ongebruikelijk dat er hier meer beslissingen vallen dan remises. Leider Erigaisi won al voor de 6de keer, en deed dat tegen Bjerre. Concurrent Jumabayev haalde het van Ganguly, en de Chinese Zhu herstelde zich van haar onsuccesvolle wedervaren tegen Daniel met winst tegen Vogel. De anderen sprokkelden halfjes.

  Erigaisi loopt weer uit (7/8), op 2 sluit Jumabayev aan bij Nguyen (5,5/8). Dan volgt een viertal met 4,5/8, een tweetal met 4/8, Daniel met 3,5/8 (50% nu binnen bereik), de jongedames met 2,5/8, Vogel met 2/8 en Maurizzi met 1,5/8.

  De Masters dan, waar 3 keer werd gejuicht. Mamedyarov toonde zich een maatje te sterk voor Praggnanandhaa, Vidit speelde Grandelius ondersteboven en Giri verraste Esipenko met een stuk voor pionnen, en dat waren er gewoon te veel. Verder eindigde alles onbeslist, al dan niet na lofwaardig streven i.p.v. een potje schuiven.

  Carlsen krijgt op 1 dus het gezelschap van Mamedyarov (5,5/8). Giri (daar komt-ie dan toch, na die 3/3) en Vidit staan een halfje in het krijt, Rapport een heeltje. In de buik van de stand staat een viertal (4/8), voor een paar achtervolgers (3,5/8) en een trio individualisten: Dubov (3/8), die negatief had getest en weer kon spelen, Praggnanandhaa (2,5/8) en Grandelius (2/8).  

  Morgen (maandag) de tweede rustdag, en ook dinsdag geen verslag, want zelf aan de slag, zij het op een iets bescheidener niveau dan al die kleppers hierboven.

Mijn reactie

2 reacties op dit artikel

 • 2. 24 januari 2022 16:28 - Pascal
     Hier een korte analyse van de partij: https://www.youtube.com/watch?v=wHslUMwifOM (Bedankt, Maxim, voor de tip)
   
 • 1. 23 januari 2022 22:21 - Herman Callens
     Wie dat stikmat van Daniel tegen Shuvalova graag van nabij bekijkt, kan het op de onderstaande link vinden (en de partij naspelen). Wel tot beneden scrollen (het is het laatste item van het artikel), er staat ook een filmpje bij van een interview met onze held.
  https://www.chess.com/news/view/tata-steel-chess-2022-round-8

   
RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube 

Laddertoernooi

Verplichte aanmelding

6 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

Afgelopen partijen 4TT

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig