Reactie lezen/toevoegen

Goldmoney Asian Rapid

    Het vorige luik is nog niet goed en wel afgelopen of daar is het volgende al: de Goldmoney Asian Rapid, oftewel deel 7 van de  Meltwaters Champions Chess Tour, de online rapidcyclus die het OTB-loze coronatijdperk zowat moest komen overbruggen. U kent het formaat intussen: 16 participanten bekampen elkaar eerst in een enkelvoudige round robin, à rato van 5 ronden per dag, en de 8 besten spelen vervolgens een knock-outeindronde, waarin elke confrontatie bestaat uit 2 minimatches van 4 partijen en zo nodig een blitzplay-off al dan niet met Armageddon. Maar deze keer is er – eindelijk – ook een vrouw van de partij.

    En wat voor één! Meervoudig (oud-)wereldkampioene Yifan Hou, tijdelijk wat uit roulatie wegens studie- en doceerbezigheden, keert terug in de spotlights, en als het een aanwijzing zou zijn dat ze straks weer mee wil doen voor de wereldtitel, dan zou dat velen bijzonder verheugen. Het kandidatestornooi haalt ze alleszins moeiteloos: er is een ticket voor de hoogste rating, mocht ze er niet in slagen zich op een andere manier te plaatsen.

    De 15 anderen dan. Een kwartet dankt hun plek aan hun plaats in de tussenstand (na 6 tornooien): Carlsen (1), So (2), Giri (4) en Aronian (7). Na Hou zijn er nog 6 wild cards: Ding, Firouzja, DudaVidit Gujrathi, Artemiev en Salem, voormalig Aziatisch kampioen. De abonnees van Chess24 mochten stemmen voor twee deelnemers, uit een lijst van 17 namen, en kozen voor Dubov en Svidler. Verder konden 2 spelers uit India zich kwalificeren via een plaatsingstornooi: Adhiban als runner-up en de 17-jarige, hier nog onbekende, Arjun  Erigaisi als winnaar. Het 4de Indiase ticket ten slotte gaat naar de 15-jarige Gukesh, zopas winnaar van de Gelfand Challenge, zie mijn vorige stukje.

    De Goldmoney Asian Rapid begint op zaterdag 26 juni, en als alles mee zit, zijn wij zelf tegen dan alweer OTB bezig. Hoera!

Mijn reactie

0 reacties op dit artikel

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Zomertoernooi

Verplichte aanmelding
(max 26!)

Locatie: Hoeve Dieseghem

9 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

Afgelopen partijen 4TT

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig