Reactie lezen/toevoegen

GCT: Superbet Chess Classic

  De Grand Chess Tour (of GCT)  die vorig jaar in het pandemische water viel, is terug met een nieuwe editie, die twee klassieke en drie snelschaakluiken zal tellen. Het begint en eindigt klassiek, met resp. de Superbet Chess Classic (Boekarest, Roemenië, 3-15 juni) en de Sinquefield Cup (Saint Louis, VS, 16-28 augustus). Tussenin zijn er drie Rapid-en-Blitztornooien:  Paris R&B (Parijs, 16-23 juni), Croatia R&B (Zagreb, 5-12 juli) en Saint Louis R&B (9-16 augustus). Vaste deelnemers  doen de twee klassieke onderdelen en twee van de de snelle, tien wild cards vervolledigen het deelnemersveld in de Rapid-en-Blitztornooien.  

  Het eerste tornooi, de Superbet Chess Classic, vindt plaats in het Roemeense Boekarest, in het plaatselijke Sheraton Hotel, officieel van 3 tot 15 juni, maar speelmatig vanaf 5 tot 14 juni, met rustdag op 10 juni. Tien GM’s nemen het tegen elkaar op in een enkelvoudige round robin, en het zijn vanzelfsprekend niet van de minsten, al zijn wereldkampioen Carlsen en uitdager Nepomniachtchi niet van de partij. Laatstgenoemde komt wel in actie als wild card op één (of meer) van de andere tornooien, maar is ondertussen ook volop bezig met de voorbereiding van het WK tegen Carlsen.

  Het veld wordt aangevoerd door ’s werelds nummer 2, Fabiano Caruana (2820, VS), en telt verder 7 GM’s van +2760, te weten Levon Aronian (2781, ARM), Anish Giri (2780, NED), Alexander Grischuk (2776, RUS), Wesley So (2770, VS), Shakhryiar Mamedyarov (2770, AZE), Teimour Radjabov (2765, AZE) en Maxime Vachier-Lagrave (2760, FRA).

  De resterende twee plaatsen zijn voor evenveel Roemeense wild cards, die in de plaats komen van Liren Ding (2799, CHN), die vermoedelijk vanwege reiscomplicaties moest afzeggen, en van Nepomniachtchi, die zoals gezegd aan zijn WK-voorbereiding timmert. In zijn plaats komt de Roemeense nummer 1 Constantin Lupulescu (2656), terwijl Ding zou vervangen worden door Richard Rapport (2763, HON), ware het niet dat die te elfder ure ziek viel. In zijn plaats komt de pas 19-jarige  Bogdan-Daniel Deac (2627), Roemenië’s nummer 2, voor wie het zeker een leerzame ervaring wordt.  

  Als we de planning mogen geloven, arriveerden de spelers gisteren, donderdag 3 juni, volgt vandaag de openingsceremonie en morgen de eerste ronde. Dit zijn de paringen voor zaterdag: Mamedyarov-So, Grischuk-Vachier-Lagrave, Deac-Giri, Radjabov-Caruana en Lupulescu-Aronian. Laten we hopen dat de heren even strijdvaardig zijn als de dames onlangs in Gibraltar.

Mijn reactie

1 reactie op dit artikel

 • 1. 7 juni 2021 18:46 - Jan V
     er worden vanaf nu ook weer toernooien bij ons georganiseerd. Open Gent ( http://www.kgsrl.be/open2021/index.html) en Brugse Meesters , tevens kampioenschap ven Belgie (https://sites.google.com/view/brugsemeestersbe) . Schaakplezier verzekerd !
   
RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Laddertoernooi

Verplichte aanmelding

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

Afgelopen partijen 4TT NEW

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig