Reactie lezen/toevoegen

CK 1: De lachende derde

  Vier partijen in reeks 1 van het clubkampioenschap deze week en er werd op alle borden geknokt voor de punten. In de partij tussen Patrick en Jeroen bleef de stelling lang in evenwicht. In het eindspel (elk P+L) had Jeroen de goede loper, maar met nog bijna alle pionnen op het bord was er weinig ruimte om te manoeuvreren. Wit hield alles afgedekt en het werd remise. Remise was ook de uitslag in de partij tussen Dries en Jan. Jan koos niet de beste verdediging tegen de Bird-opening van wit en kwam al gauw gedrukt te staan. Wit had het ruimtevoordeel, het loperpaar en zijn stukken werkten beter samen. Bovendien slaagde hij erin de zwarte loper quasi volledig op te sluiten. Genoeg voor winst in het eindspel, denkt een mens dan, maar zwarts stelling bleek niet zo simpel te kraken en na een tactisch grapje wist Jan alsnog een halfje binnen te rijven. Van het zoveelste puntenverlies van zijn achtervolgers profiteerde Daniël optimaal met winst tegen Patrik. De lachende derde, zeg maar, of moeten we stilaan 'de lachende eerste' zeggen? In een boeiende Nimzo-Indiër zat alle spanning op de koningsvleugel. Wit probeerde daar eerst een aanval op te zetten, zwart counterde met een tegenaanval. Lange tijd scheen Patrik zijn stelling te kunnen houden, maar toen zwart zijn laatste inactieve stuk erbij haalde, was het over en out. Ten slotte ging ook Tony met het volle punt lopen tegen Tobias. Die partij begon als Skandinaviër en evolueerde naar een Franse opstelling. Tobias had met wit aanvankelijk een betere stelling met koningsaanval, maar zwart verdedigde goed en vond tegenspel op de damevleugel. Wits pionnenstructuur was door de aanval verzwakt en daar profiteerde zwart optimaal van om te winnen. In de stand is Daniël mathematisch nog niet zeker van de titel maar hij is er nu wel heel dicht bij.

Mijn reactie

2 reacties op dit artikel

 • 2. 15 februari 2020 9:18 - Jan T
     Toch even reageren: dergelijke analyses lijken me eerder iets dat tussen de betrokken spelers moet blijven. Niemand anders kent immers de stelling waar het over gaat (jammer genoeg maar het is niet anders). Het enige dat ik hieruit leer is dat als je de computer op je partij loslaat, er altijd wel een betere variant zal opduiken voor gelijk wie, of je nu gewonnen hebt of verloren.
   
 • 1. 12 februari 2020 19:16 - Patrik
     Daniel,in onze partij heb ik als witspeler op zet 35. een kans gemist op een gelijk spel.Ik kon namelijk op zet 35.Pf2 spelen,waarna er kan volgen,volgens Stockfish 10 (beste variant voor zwart) : 35...,L x Ld3;36.T:Te5-d x Te5;37.P x Ld3-Df5;38.T:e5-T:Te5;39.P:e5-Pd6;40.Pc6-h6 met gelijke qstelling en een remise als resultaat.Deze variant was geforceerd,op voorwaarde natuurlijk dat je de zet 35.Pf2 opmerkt.We zullen maar zeggen dat de goede speler altijd het geluk aan zijn zijde heeft.Maar,eerlijk is eerlijk,je stondt de hele partij iets beter.
   
RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Skotto

23 gokken geregistreerd

Laddertoernooi

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig