Reactie lezen/toevoegen

Berlijn, 3de ronde

  Morgen eerste rustdag, ze mochten zich dus moe maken vandaag. Achteraf bekeken: het had moeder gekund, maar we willen niet te veel klagen. Al bij al hebben de eerste drie ronden vijf  keer winst opgeleverd, m.a.w. 5/12 en dat is bijna de helft. Over naar de partijen:

  Caruana-Mamedyarov werd een Najdorf met het recent vaker gespeelde 6. f3. Op de 16de zet sloeg Mamedyarov nieuwe wegen in met 16. … Pf4. Dat leverde niets spectaculairs op, want Caruana stond bijna voortdurend een fractie plusser, zij het zonder veel betekenis. Op de 22ste zet deden beiden iets minder nauwkeurigs, maar daarna had Caruana toch weer dat minimale voordeeltje. Even verder greep Mamedyarov de kans om een kwaliteit te geven en daar een paar pionnen voor te gaan winnen. Uiteindelijk vervlakte de boel tot gelijkspel met min of meer ongelijk materiaal: remise na 49 zetten.

  Gisteren nog mocht Kramnik tegen z’n eigen Berlijnse verdediging spelen (waarmee hij zelf Kasparov had onttroond), vandaag gaf Aronian hem de gelegenheid om ze zelf te spelen. Dat kon tellen, want na tien zetten zag de Armeniër al bijna sterretjes. Dat werd er niet beter op met z’n 18de zet, waarna de bekende heer Stokvis vond dat Kramnik gewoon op winst stond. In die weinig florissante omstandigheden tastte Aronian nog een paar keer serieus mis en zo kon hij, na slechts 27 zetten en nog een heel halfuur voor de tijdcontrole de vlag strijken.   

  So wou ook wel iets Spaans tegen Ding, maar die vond dat er al genoeg ge-Berlijnd werd daar in Berlijn, en dus trakteerde hij de Filipijnse Amerikaan maar op een Marshall. Er volgde een nieuwtje op zet 20 (20. h4, bekend was 20. Kg2), maar het evenwicht ging niet meteen voor de bijl. In het vervolg werden er met enige regelmaat stukken afgeruild en ten langen leste stonden, op wat wederzijdse (en gelijke) pionnen na, alleen nog twee lopers ongelijk te wezen. Remise, zoals iedereen meteen zou roepen.    

  Karjakin en Grischuk schudden wat Italiaanse intenties uit de mouw, om vervolgens over te gaan tot de voltalligecavalerievariant. Misschien dat Grischuk even het betere van het spel had, maar dan wel op de minimaalste wijze. Ook hier gingen de stukken zonder overvloedig dralen van het bord en in het resterende eindspel hadden de twee dames nog het gezelschap van 4 pionnen en respectievelijk loper en paard. De heren vonden dat welletjes en tekenden de vrede. 

  Enkele voorlopige conclusies. Dat Kramnik (2,5/3) sterk bezig is, is duidelijk, en ook de andere winnaars van het eerste uur, Mamedyarov en Caruana (2/3) kunnen tevreden terugblikken op de eerste fase. Ding en Grischuk (1,5/3) blijven in de buurt, de ene met alleen maar remises, de andere met drie verschillende resultaten. Hun outsiderstatus staat alleszins nog overeind. Tegenvallend zijn Karjakin en Aronian (1/3).  Van beiden kon meer worden verwacht: de oud-uitdager is maar slapjes begonnen en de Armeense hoop in bange dagen, toch behoorlijk getipt als kandidaat-winnaar, is vandaag hardhandig teruggezet. De achterstand is uiteraard nog overbrugbaar, maar er staan wel vijf concurrenten voor hen. Tot slot So, die vandaag zijn eerste schamele halfje kon bemachtigen. Ook hij is nog niet volledig kansloos, maar hij heeft wel zijn start compleet gemist.

  Benieuwd hoe het verder gaat!

Mijn reactie

1 reactie op dit artikel

 • 1. 13 maart 2018 19:04 - gert
     Kramnik speelde een sublieme partij waar nog dikwijls naar zal worden gerefereerd. Zeer ongewoon dat een topper als Aronian op platgetreden paden al vanaf zet 10 in de problemen komt.
   
RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Skotto

38 gokken geregistreerd

Laddertoernooi

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig