Boekenverkoop

14 jun 2019 | pascal
Boekenverkoop

Vlak na de Algemene Vergadering volgende week dinsdag zal er ook een grote boekenverkoop plaats vinden. Wegens uiteenlopende redenen verzamelden we het voorbije seizoen heel wat schaakboeken van enkele Skoggers. Voor € 2 per boek is het de ideale manier om je thuisbibiliotheek uit te breiden! Naast de boeken zullen er ook analoge schaakklokken worden aangeboden voor dezelfde prijs.

Aleksandra de Grotere

13 jun 2019 | herman
Aleksandra de Grotere

Met 11 ronden gespeeld in het Women’s Candidates Tournament, Kazan, is de eindzege van Aleksandra Goryachkina nog nauwelijks te voorkomen. De helft van het pak staat op een onoverbrugbare afstand: meer punten dan de 3 die er nog te verdienen zijn. De anderen hebben niet meer dan een zuiver mathematisch waterkansje: de Muzychuks staan op exact 3 punten en kunnen nog hooguit gelijk komen, Lagno staat op 2,5 en kan Goryachkina zelfs nog net voorbij. Voorwaarde bij beide scenario’s is wel dat Goryachkina helemaal niets meer scoort. Aangezien Anna Muzychuk en Lagno in de volgende ronde tegen elkaar moeten is de kans niet denkbeeldig dat ze na afloop alletwee op apegapen liggen. Goryachkina mag eerst proberen iets te sprokkelen tegen Tan en Dzagnidze, vooraleer ze Mariya Muzychuk partij mag geven. Drie kansen om een halfje te scoren versus drie keer moeten winnen, waar zou een mens zijn geld op zetten, gelet op de relatief gelijke sterkte van de kempkippen (‘kemphanen’ leek mij hier in deze context niet zo geschikt)? >lees meer

Pascal in topvorm

13 jun 2019 | pascal
Pascal in topvorm

Amper een week na de Bekerwinst, kon Pascal een nieuwe toernooioverwinning boeken tijdens de laatste ronde van het Rapidcriterium. De 'Danielse' score van 6,5/7 doet een walk-over vermoeden, maar dat was het allesbehalve. Elk van de 7 ronden belandde Pascal in een eindspel waar pas toen de beslissing viel. Alejandro leek in de laatste ronde het feestje nog te verknallen maar in het diepe eindspel trok Pascal de verloren sitautie nog helemaal recht. Daniel bleef na de nederlaag tegen Pascal alles winnen en strandde zo op 6 punten. Tony moest enkel punten afgeven tegen Pascal en Daniel en eindigde dus met 5 punten derde.

Daniel (180p) was al ongenaakbaar in de eindstand van het criterium. Pascal (166p) en Tony (149p) vullen dankzij hun uitslag van dinsdag het podium verder aan. In de elocategorieën zijn Pascal (-2000), Patrik (-1800), Jacques (-1600) en Jef de prijzenpakkers.

Over prijzen gesproken: volgende dinsdag worden alle winnaars van het voorbije seizoen beloond voor hun prestaties, blikken we samen even en kijken vooruit naar het nieuwe speeljaar. Wees er zeker bij! Oh ja, en na afloop stallen we een mooi aanbod van tweedehands-schaakboeken tentoon die aan een miniprijsje van jou kunnen zijn.

Altibox 2019, 4-6

10 jun 2019 | herman
Altibox 2019,  4-6

Drie ronden verder, nog drie te gaan en toch kunnen we het niet laten om het “systeem” nu al te evalueren. De Armageddons vliegen ons om de oren, en het meest opmerkelijke resultaat is dat de score mét Armageddon zwaar afwijkt van die zonder. Toegegeven, in beide tabellen staat Carlsen op 1, maar in het nieuwe systeem staat hij doodleuk anderhalf punt voor de (enige) tweede, Yu, terwijl hij volgens het oude zijn eerste plaats moet delen met Aronian, So en Ding, terwijl Yu pas 5de staat, met een half punt minder. De arme Caruana, toch nog altijd geen held in dat snelle gedoe, doet klassiek even goed als de Chinees, maar in de nieuwe telling staat hij drie punten en vijf plaatsen achter Yu. Is het dat wat we willen? I think not. Maar laten we eerst de uitslagen even doornemen. >lees meer

Aleksandra de (tot nu toe) Grote

9 jun 2019 | herman
Aleksandra de (tot nu toe) Grote

En dan zijn we ook aan een update toe van het Women’s Candidates Tournament in Kazan, Rusland, waar 8 van de beste speelsters ter wereld strijden om het felbegeerde recht om de wereldkampioene te mogen uitdagen. Na de heenronde stond, ietwat verrassend, de 20-jarige Aleksandra Goryachkina[1], de jongste van het pak, stevig aan de leiding met 5,5/7 en liefst 1,5 punt voor op de twee dichtste achtervolgsters, Lagno en Dzagnidze. Een mooi perspectief halfweg, want als ze gewoon een ‘behoorlijke’ terugronde speelt, is de kans groot dat ze effectief de nieuwe uitdaagster wordt van wereldkampioene Wenjun Ju. Hoe dan ook lijken 5 van de 8 participantes (achterstand al 2,5 punten en meer) al vrijwel uitgeschakeld. >lees meer

Altibox Norway 2019, 1-3

9 jun 2019 | herman
Altibox Norway 2019, 1-3

(De techniek speelde even parten, dit artikel was bedoeld voor vrijdag 7 juni.)

Het gerenommeerde Noorse toptornooi Altibox Norway Chess in Stavanger, de hoofdstad van de provincie Rogaland in het zuidwesten van Noorwegen, is aan z’n 7de editie toe. Van 3 tot 12 juni is de plaats der schermutselingen en andere veldslagen het 5-jaar oude Clarion Hotel Energy, en wie dat even opsnort, zal erkennen dat het slechter kon. Op het einde, 12 t/m 14 juni, schakelt men over naar de Stavanger Concert Hall op, ook niet mis. In een vorig bericht liet ik al weten dat Vachier-Lagrave het voorafgaandelijke blitztornooi had gewonnen en daarbij de 1ste stek in de blitzratings verworven, ten koste van de master himself, Carlsen. Dinsdag laatst, onze bekerfinaledag, begon dan het eigenlijke tornooi. >lees meer

Finale Beker Adams

5 jun 2019 | pascal
Finale Beker Adams

Twee uiterst boeiende finalepartijen. Dat was het verdict van commentaargever Robert en het aanwezige publiek. En inderdaad, zowel de finale als de troosting werden nagelbijters die samen rond middernacht eindigden.

De troosting tussen Tony en Patrik ontaardde al snel in een onoverzichtelijke wirwar van stukken, varianten en plannen. De vrees was dat er in zo een stelling snel een fout gemaakt kon worden, maar beiden maakten er een hoogstaande partij van. Tony brak uitendelijk door Patriks koningsstelling en won zo de troosting.

In de finale speelden Pascal en Mart 30 zettten lang een stevige partij met zetten die door de zaal soms sceptisch werden ontvangen, maar door het computergeweld als goed worden aanschouwd. Maar dan geraakten beide spelers stilaan in tijdsgebrek en slopen er kleine en grote fouten in de stelling. Mart kon een kwaliteit winnen, Pascal kon een toren nemen maar dat gebeurde allemaal niet. Mart was Pascal wel helemaal aan het wegdrukken in het eindspel, maar ging dan finaal in de fout wat hem een volledig stuk kostte. Het is met bloed, zweet, tranen en wat geluk gelopen, maar Pascal mocht de geabimeerde Beker mee huiswaarts nemen!

Beide partijen volgen nog op de site.

De beker is erger dan voetbal. Alles kan, niets is zeker. (T. Peleman)

Cherchez les femmes

3 jun 2019 | herman
Cherchez les femmes

Na zo’n titel mag u allerminst vergeten naar het vorige bericht te kijken: morgen/straks FINALE BEKER ADAMS, met zoals vanouds het immer onvolprezen commentaar van ROBERT SCHUERMANS. Allen daarheen, kortom. Bon, en dan mag u nu verder lezen.

Dat heb je als je de vakantiehort op gaat: de tornooien zijn af en/of volgen elkaar in een rotvaart op, zodat je kansen om je publiek met “breaking news” te verrassen tot minder dan nul worden herleid en je alleen nog maar oud nieuws, enfin ‘ouds’ dus, kan brengen. Om die pil te vergulden fleuren we een paar intussen oude dingen op met iets heel actueels, en dan krijgt u van alles wat. In volgorde: Grand Chess Tour (Ivoorkust), Grand Prix (Moskou), Lindores Abbey en … de Women’s Candidates! >lees meer

Bekerfinale!

3 jun 2019 | pascal

Wees er bij dinsdag want om 20u starten de finale en troosting van de Beker Adams 2019. Beide partijen zullen van deskundig commentaar voorzien worden door Robert Schuermans, een niet te missen clubavond!

Interclub 2019-2020

2 jun 2019 | jan

Het huidige seizoen is nog niet afgelopen of we denken al aan het volgende. De KBSB publiceerde zonet de definitieve Interclubdatums. Noteer ze alvast in je agenda!

1 29/09/2019
2 13/10/2019
3 20/10/2019
4 17/11/2019
5 1/12/2019
6 19/01/2020
7 2/02/2020
8 16/02/2020
9 8/03/2020
10 15/03/2020
11 29/03/2020

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

10 jaar geleden

Fotoalbum

Handig