London Chess Classic

29 nov 2017 | herman
London Chess Classic

Vrijdag 1 december begint de London Chess Classic 2017, het laatste onderdeel van de Grand Chess Tour 2017, een reeks van 5 tornooien, waarvan 3 ‘rapid & blitz’ (Parijs, Leuven en Saint Louis)  en twee ‘klassiek’ (Saint Louis Sinquefield Cup en London Chess Classic). Alle deelnemers spelen de twee klassieke tornooien en twee van de drie rapid & blitz-evenementen, en alle gespeelde tornooien tellen mee voor de eindstand. Geen kwalificatiegedoe deze keer, er zijn alleen ELO-consequenties, en die tellen al niet meer mee voor dit jaar, want de eerstvolgende lijst is die van 1 januari 2018.

Als u weet dat Carlsen Parijs (nipt) en Leuven (met glans) heeft gewonnen en tweede was in de Sinquefield Cup, dan weet u ook dat hij 1) hij er nu weer bij is en 2) aan de leiding staat in de voorlopige stand. Voorlopige tweede is Vachier-Lagrave, op 3 punten (de derde staat al op 9 punten), wat niet onoverbrugbaar is, maar dan moet er al veel gebeuren (bv. MVL wint en Carlsen is pas 3de, MVL is 2de en Carlsen pas 5de of MVL is 3de of lager en Carlsen eindigt minstens 4 plaatsen lager) en u gelooft net als ik niet in dat soort sprookjes maar wilt u desgevallend graag laten verrassen. Andere mededingers zijn (in volgorde en met hun behaalde punten): Aronian (25), Karjakin (20,5), Nakamura (20), So (15,5), Anand  (14), Nepomniachtchi (12,5), Caruana (12) en Adams.

Dat het een sterk tornooi is, zal u niet verrassen. Volgens de novemberlijst bedraagt het gemiddelde ELO 2780, de live ratings (die nog nauwelijks kunnen afwijken van de decemberlijst) houden het bij 2778. Zwakke broertjes, if any en dan alleen op papier, zouden de man met de moeilijke naam (Nepomniachtchi, dus Nepo) en de obligate Engelsman (Adams) zijn, maar ook zonder Einstein weten we dat zulks allemaal relatief is. Interessant is wel om te zien hoe vier van de deelnemers zullen presteren tegen de man die ze straks, via een ommetje in Berlijn, hopen uit te dagen. Maar voor alles: weer geen karrenvracht remises, asjeblief!

Nog dit. Ook in Sint-Petersburg wordt er geschaakt, en wel van 2 tot 15 december: dan heeft de Superfinale plaats van het 70ste Russische kampioenschap. In de mannengroep vinden we – met hun plaats in de wereldranglijst tussen haakjes – luitjes als Svidler (12), Matlakov (24), Vitiugov (31), Fedoseev (32), Tomashevsky (37) …, bij de dames spelen o.m. Gunina (12), Goryachkina (16),  Girya (17), Pogonina (20), Kashlinskaya (26) … .

Mochten we tijd hebben …

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Skotto

46 gokken geregistreerd

Laddertoernooi

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

Fotoalbum

Handig