Senioren aan zet

9 nov 2017 | herman
Senioren aan zet

In Acqui Terme, in de regio Piemonte in het noordwesten van Italië, heeft dezer dagen het World Senior Chess Championship plaats. Dat gebeurt in twee tornooien: eentje voor de snaakjes (50+) en eentje voor de knarren (65+). Zelf kon ik er helaas niet bij zijn: bij de snaakjes wou ik niet – dat jong geweld is altijd bedrieglijk laag ge-elo-schikt – en bij de knarren mocht ik niet – nog te snaak voor die krasse garde.

Bij het jonge oude gild is, alvast op papier, de Peruviaanse grootmeester Julio Ernesto Granda Zuñiga (2650) de topper van dienst. Oud-FIDE-wereldkampioen Alexander Khalifman (2611) was normaal ook van de partij, maar doet kennelijk niet (meer) mee. Na drie ronden is Granda Zuñiga één van de vijf ongeslagen leiders.

De knarren worden aangevoerd door de Russische Fransman Anatoly Vaisser (2503), die het tornooi al drie keer won, en de gerenommeerde Rus Jevgeni Svesjnikov (2480), jawel, van de Svesjnikov-variant van het Siciliaans. Svesjnikov en acht anderen voeren het veld aan met 3/3, Vaisser volgt met 13 anderen op een halfje.

Geen landgenoten bij de jeugdige snaken, wel bij de krasse knarren. Twee Belgen (nee, niet de gelijknamige Belgische new wave-band uit de jaren 80 van de vorige eeuw en u vast bekend van hun grootste succes “Opération Coup de Poing", 1984) houden daar onze nationale eer hoog. Het zijn Jan Rooze (2314) van SK Deurne en Harry Cattoir (1773) van KGSRL (Gent). De 70-jarige Rooze (foto) startte met 2 uit 3 (1 zege en 2 remises). Cattoir, op een zucht van tram 7,5 en met één van de laagste ELO’s, kon nog niet scoren.

Bij de dames ook twee groepen, laten we ze de hoogzomerse tantes en de kranige besjes noemen, maar telkens schaars bezet en veelal onbekend volk (wat ook aan mij kan liggen). De Luxemburgse Elvira Berend (2292) is hoogste ELO in de eerste groep, oud-wereldkampioene Nona Gaprindasjvili (2306) – die kennen we natuurlijk wel – is dat in de tweede groep. Na ronde 2 staat Berend met 3 anderen ongeslagen aan de kop bij de tantes. Bij de besjes leidt ene Tamar Khmiadasjvili solo (of is het sola?) met het maximum (3/3), o.m. door Gaprindasjvili een nul aan te smeren in de 3de ronde. Geen Belgische freules, helaas, hoe en waar wij ook telespeuren. Toegegeven, onze Daria (Vanduyfhuis) is nog even te jong voor dit ietwat belegen gezelschap.

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Skotto

46 gokken geregistreerd

Laddertoernooi

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

Fotoalbum

Handig