WC1: De chef van 't kot

29 okt 2017 | herman
WC1: De chef van

Oftewel Wild Card 1, het 1ste deel van wat oorspronkelijk een tweeluik zou worden, maar dat intussen de allures  van een meerluik lijkt aan te zullen nemen. Focus ligt deze keer niet zozeer op wie die dekselse wild card krijgt, als wel op wie of wat ze geeft. Om daar enig zicht op te krijgen, is enig zicht op de chef van’t kot mooi meegenomen, om niet te zeggen onontbeerlijk.

Het kot is natuurlijk de wereldschaakbond FIDE, en aan het hoofd daarvan staat uiteraard een chef, de FIDE-president. Sinds november 1995 is dat zakenman, multimiljonair en politicus Kirsan Iljoemzjinov (of: Ilyumzhinov). Volgens zijn FIDE-profiel was hij van 2005 tot 2010 ook president en staatshoofd van de Russische autonome republiek Kalmukkië. Voor de geodepten: aan de noordkant van de Kaspische Zee, ongeveer zo groot als de Benelux, hoofdstad Elista, bijna 300 000 inwoners, 2,5 miljoen schapen, boeddhistisch (de mensen dan, van de schapen is dat niet zo duidelijk). In werkelijkheid werd Iljoemzjinov al in 1993 (de eerste verkozen) president van de republiek en hij werd nadien nog 2 keer herkozen. Hij is ook enkele keren lokaal schaakkampioen geworden.

In de wereld gaat hij veelal door voor corrupt en incompetent. Redenen? Vele. In 1994 schaft hij de grondwet af en vervangt haar door de “dictatuur van het gezonde verstand”. Het zijne, kortom.  Verder moeten de mannen werken, de vrouwen voor de kinderen zorgen en de kinderen schaken, en hij zorgt dan wel voor de rest, zoals gigantisch veel geld spenderen aan allerlei prestigeprojecten inzake religie, het nationaal voetbalelftal en schaken – om nog zedig te zwijgen over de miljoenen die een onbestemde bestemming kregen – en gigantisch weinig aan pakweg onderwijs en ontwikkeling. Nog leuk om weten: in 2010 beweerde hij dat hij aan boord van een UFO was geweest. Iets goorder: in 2011 speelde hij in Tripoli, in volle burgeroorlog, nog een spelletje schaak tegen de Libische leider Khadaffi, een maand of vijf voor diens gewelddadige executie. 

In 2015 kwam Iljoemzjinov op een zwarte lijst van het Amerikaanse “Department of the Treasury” (Ministerie van Financiën) vanwege ongeoorloofde financiële handelingen met en voor het Syrië van Assad, waartegen sancties golden. Sindsdien zette hij een stapje terug – hij laat zich waar nodig vervangen door 2de man ofte ‘Deputy President’ Georgios Makropoulos – wat niet wegnam dat hij de VS niet binnen mocht bij het vorige WK in New York. Op 27 maart 2017 meldde de FIDE-website dat Iljoemzjinov ontslag had genomen, maar die ontkende dat binnen de kortste keren, terwijl andere FIDE-lui het tegelijk bevestigden. Intussen is dat (vermeende) ontslag nog altijd niet geëffectueerd, tenzij u anders gehoord had …

De laatste ontwikkeling is dat Makropoulos in de ‘Executive Board’ (de Raad van Bestuur, zeg maar)  zou hebben voorgesteld dat Iljoemzjinov zich in 2018 niet herkiesbaar zou stellen, een voorstel dat de meerderheid in de raad (ruim 62%) middels een weliswaar niet-bindende motie best kon smaken. Wat Iljoemzjinov daarvan denkt, mag Joost weten, en die weet het ook: het heeft er alle schijn van dat hij die motie vierkant aan z’n beide laarzen lapt. Met het principe één land één stem, een meerderheid van landen die zich gewillig laten ‘overtuigen’ en de klaarblijkelijke steun van het Kremlin heeft hij z’n herverkiezing zo goed als op zak.

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Skotto

46 gokken geregistreerd

Laddertoernooi

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

Fotoalbum

Handig