Isle of Man (1)

2 okt 2017 | herman
Isle of Man (1)

Na een al bij al niet catastrofale maar ook niet zo succesvolle interclubronde zondag, alsmede enig gerstenat om dat door te spoelen, maken we weer tijd voor wat tornooinieuws. Diezelfde zondag liep namelijk het Isle of Man International 2017 af, een tornooi op z’n Zwitsers, met een boel grote namen, van wie sommigen meer hadden te winnen of te verliezen dan een zoveelste plaats in de eindtabel.   

Laten we beginnen met de winnaar, van wie je bezwaarlijk kunt zeggen dat zijn triomf “verrassend” is. Wie dacht dat Magnus Carlsen in de World Cup – alweer – tekenen van zwakte had vertoond (door na een 4/4 één keer te verliezen, van Chinaman Bu) dacht verkeerd. Eén verliespartij maakt immers de herfst niet, en in Tbilisi had Carlsen er hoe dan ook duidelijk zin in. Isle of Man was het logische vervolg. Twee halfjes gaf hij toe, omdat het één keer toch eens niet lukte, tegen Kazimdhanov,  en in de laatste ronde omdat het volstond voor de eindzege en opponent Nakamura er ook echt niet moeilijk over wou doen. Onder meer jeugdtalent Xiong, Eljanov, Vidit en vooral Caruana moesten eraan geloven. Het levert de wereldkampioen (niet zo lang geleden nog op 2822) ruim 11 ELO-punten winst op (2826 in de oktoberlijst, live ratings: 2837).

Even de speculatieve toer op. Wat is er aan de hand met Carlsen? Dat was de vraag die al een hele tijd klonk, sinds de ongenaakbare Deen van z’n hoogste ELO-voetstuk was gegleden en aan een lange tocht downhill was begonnen (van +2880 naar +2820, zeg maar). Op Tata Steel zocht de immer guitige Hans Böhm het in het aspect ‘vrouw’, of het ontbreken ervan. Was het geen tijd dat een jongeman van Carlsens jaren zich een gezellin vond? Er bleek niet zoveel bekend over ‘s mans amoureuze leven, als dat er al was. En zie, plots – nu ja – is daar die foto en een heuse echte girlfriend: Synne Christin Larsen. Al wist Böhm minder dan hij had kunnen weten (of deed hij alsof?), want de jongedame zou uitgerekend op Tata Steel voor het eerst ‘merkbaar’ zijn geweest. En wat al een tijd werd stilgehouden, is sinds maart wat publieker geworden. Kortom, wie het (zoals ik) nog niet wist, weet nu wat er aan de hand is met Carlsen. Geen wonder dat onze vrolijke Deen er als vanouds een Magnufieke lap op geeft.

Op 2 en 3 vinden we Vishy Anand en Hikaru Nakamura. Vishy bewoog bijna op kousenvoeten door het tornooi, en speelde bij wijze van toetje een pracht van een partij in de laatste ronde. De gelukkige verliesster, jawel, want ze mocht tegen een man spelen, was Yifan Hou, de onbetwiste numera una van de vrouwen, die er overigens ook geen slecht tornooi had opzitten, maar daarover later. Anand  wint overigens maar 1,6 ELO-punten met z’n tornooi, omdat de tegenstand niet supersterk was: niemand van +2700 (Carlsen bv. had er 4). De altijd wat nors lijkende/kijkende Nakamura had 8 ronden lang een vergelijkbaar parcours en gelijklopende resulaten, maar had in ronde 9 een makkelijke remise tegen Carlsen, wat hem iets meer ELO-winst (+5,7) opleverde. Toch wel jammer dat geen van beiden zich kon kwalificeren voor het kandidatentornooi. Vishy, bijna 50, heeft z’n leeftijd natuurlijk tegen, maar wat een prestaties nog! En Nakamura blijft wat onder de verwachtingen de laatste tijd, terwijl hij toch zowat de ideale leeftijd (29) heeft.

Vervolg volgt …  

RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Laddertoernooi

0 spelers aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

Fotoalbum

Handig