Reactie lezen/toevoegen

OFF TOPIC

  Hier kan je je reacties kwijt die niets met een artikel te maken hebben.

Mijn reactie

595 reacties op dit artikel

 • 595. 8 oktober 2017 19:26 - Dries Hautekiet
     verkoop of uitlenen schaakboeken

  Beste clubgenoten, ik heb enkele schaakboeken in de aanbieding. geïnteresseerden laten maar iets weten.
  ze zijn te koop, maar ik wil ze ook best uitlenen.

  het gaat over de volgende boeken:
  - queen's gambit & catalan for black, Lasha Janjgava 2000
  - symmetrical english, david cummings 2001
  - play e4 e5!, nigel davies (cd rom) 2007
  - the dynamic reti, nigel davies 2004
  - on the attack!, Jan Timman 2006

  prijs: 4 euro per boek.   
 • 594. 17 september 2017 22:12 - HC
     Er was een heleboel rapid vandaag, m.n. ‘thuis’, waarvan verslag elders op deze site, én in het verre Tbilisi, waarvan het verslag volgt, en wel uit het iets minder verre Andalusië.

  Mooi, alle kwartjes in Tbilisi zijn gevallen, de vier halvefinalisten en hun paringen zijn bekend (u leide er niet uit af wat ik niet heb bedoeld). De tiebreak tussen MVL en Svidler duurde exact twee rapidpartijen, en het was de 2de, warin de Rus nota bene wit had, die hem de das om deed.

  Opvallend in de 5de ronde is dat de hoogste ELO’s het laken heel duidelijk naar zich toe hebben getrokken (lijst september, tussen haakjes huidige positie in live ratings): de nummers 2 (3), 4 (2), 8 (7) en 13 (11) zijn in, de nummers 14 (14), 28 (23), 32 (27) en 68 (59) zijn uit. Een detail daarbij: in tegenstelling tot wat eerder het geval was, m.n. dat de topspelers vrijwel allemaal ELO-doken, wordt er nu weer aardig gestegen, vooral door de verliezers, en ook een beetje door de winnaars (maar die kunnen niet verder springen dan er nog plaatsen zijn, en bovenaan is dat aantal sowieso beperkt).

  Hoe interpreteren we die winst van de groten over de, euh, iets minder groten? Dag loterij-effect? Talent drijft boven? Ik vermoed dat dat te makkelijk is. Het is niet onlogisch om te veronderstellen dat ten minste een aantal groten het einde halen én dat de kans dat een topper wint tegen een niet-topper net iets groter is dan omgekeerd. Maar dat ‘omgekeerd’ zorgt er anderzijds wel voor dat sommige toppers voortijdig verdwijnen. En dan kunnen we zeggen: loterij, want in tornooien met andere formats (d.i. niet van het beker- of eliminatietype) krijg je dat soort verrassende ontwikkelingen toch minder. Of is dat maar schijn?

  Wat nu staat te gebeuren, is behoorlijk dramatisch. Voor de vier overlevers geldt: nog één match winnen en je zit in het kandidatentornooi. Verlies, en je kunt je ambities richting de wereldtitel voor een paar jaar opbergen (tenzij ...). Want, laten we mekaar geen mietje noemen: er is, elke twee jaar, maar één uitdager die een gooi naar het opperste geluk mag doen, m.a.w. veel kansen krijg je niet, het is meer een kwestie van nu of nooit. Kun je je voorstellen dat Aronian MVL eruit kiepert? Of MVL Aronian? Is het denkbaar dat Ding So een fatale dreun geeft? Of So Ding? Ik weet één, euh, ding: die organisator, met z’n wild card, die kan desgevallend toch niet naast een MVL, een Aronian, een So, een …? Om maar te zwijgen van andere, al weggespeelde kleppers. Krijgen we op deze manier wel de uitdager die de schaaksport verdient?
   
 • 593. 17 september 2017 8:27 - HC
     Correctie: vervang

  "... een eindspel van L+P+h tegen L+P+g ..."

  door eentje van L+P+h tegen L+L+g.   
 • 592. 16 september 2017 21:41 - Herman Callens
     World Cup, kwartfinales, dag 2.

  1) Ergens tussen 15 en 16 uur.

  Vachier-Lagrave en Svidler delen het punt na 28 zetten. Stockfish vond de Rus lichtjes beter staan, maar die zag het kennelijk niet zo zitten. Ik durf niet te wedden wie het haalt.
  Vanaf zet 11 – daar hielden de heren gisteren al op – begint Ding een voordeeltje te kweken. Of Rapport het houdt?
  Aronian verbruikt veel tijd, of Ivanchuk speelt snel: na 36 zetten heeft Chuky een goeie 50 minuten voorsprong, maar daarmee is ook alles gezegd: de partij is helemaal in evenwicht, en dat is alleen maar goed voor Aronian.
  Heeft So iets tegen Fedoseev? Op het bord, welteverstaan. Alleen maar als iets meer dan niets is, en dat is nog maar de vraag. De kijkers hebben hier intussen wel iets: al twee keer zoveel zetten gezien als gisteren.

  2) Ergens tussen 18 en 19 uur.

  Vachier-Lagrave en Svidler zijn de enigen die in de tiebreak aan de bak mogen. Naar verluidt wees Svidler een remiseaanbod van zijn tegenstander af, en nadat het toch remise werd, liet hij optekenen dat hij had moeten doorspelen. Of ging dat over gisteren? Morgen brengt soelaas, of net niet. Voor Svidler is de World Cup de enige kans richting kandidatentornooi (wild card uitgezonderd), MVL heeft elders nog hele kleine minikansen. Mijn idee? Ze mogen er alletwee bij zijn.
  Nee, Rapport hield het niet tegen Ding, momenteel topchinees van dienst (voor Yu, Wei, Li, Bu, Wang H., Wang Y., Ni en Hou, jawel, de enige vrouw in de top 100). De partij duurde wel 41 zetten, 4 keer zo lang als gisteren, toen Rapport wit had. Tja, dan heeft hij in twee partijen weinig kunnen klaarmaken. Misschien een man voor de toekomst?
  Dat Chuky niet zonder slag of stoot zou gaan, kon je zien met je ogen dicht, maar hoe hij ook probeerde, Aronian dacht er anders over en gaf hem geen sodemillimeter toe. Toen de b-pionnen van het bord verdwenen en een eindspel van L+P+h tegen L+P+g resulteerde, berustte Vassily-met-het-strijdershart in het onvermijdelijke ticket huiswaarts. Jammer, maar je kunt het Aronian bezwaarlijk misgunnen.
  En ten slotte won ook So, die her en der al “de nieuwe Giri” wordt genoemd (lees: veel remise en weinig winst), al had hij meer dan 80 zetten nodig om Fedoseev af te serveren. Ook die is misschien een man voor de toekomst, edoch, laten we maar eerst kijken of So wel de man van het heden is. Een goed deel van het jaar was hij de nummer 2 (of 3) achter, wat zeg ik, veeleer kort achter Carlsen, dus hij is toch wel one of the guys to come forward.

  3) Véél later.

  Conclusies? In de ene halve finale neemt Aronian het op tegen MVL of Svidler, in de andere doet So zijn Ding. Een prognose is aartsmoeilijk, en je zou het ze allemaal wel gunnen. Maar het blote feit is dat, wild card daargelaten, Aronian en Svidler hier hun enige kans hebben om het kandidatentornooi te halen. Een must-win situation, if ever there was one. De anderen zijn elders ook nog in de running, al dient gezegd dat het daar om uiterst waterige opportuniteiten gaat, behalve misschien voor So, die nog een redelijke kans heeft via de ratings. Niets is zeker, zoveel is zeker!

   
 • 591. 15 september 2017 22:16 - Herman Callens
     World Cup, kwartfinales, dag 1.

  Winnaar van de dag, want de enige, werd Aronian, die het niet al te moeilijk had nadat Ivanchuk de opstoot 11.d5! had overzien. Svidler kwam iets beter te staan tegen Vachier-Lagrave, maar dat was het dan ook: de vrede werd getekend na 41 zetten. In de andere ‘poule’ werd het twee keer niets. Fedoseev vond op zet 19 dat een halfje hem goed uitkwam, en So sprak hem niet tegen. Bonter werd het in Rapport-Ding, waar de witspeler op zet 11 al vond dat er niets meer te beleven zou zijn, laat staan dat hij naar een mogelijke winst zou gaan streven. Voor zwart geldt dat mutatis mutandis ook, maar die heeft morgen alvast nog wit. Je vraagt je af wat de motivatie is voor een dergelijk strijdloos gebeuren. Kun je tevreden zijn als je met wit na 11 zetten in remise berust? Reken je erop dat je met zwart ‘makkelijk’ even goed, zo niet beter zult doen? Ben je soms een betere rapidspeler of blitzer? Tja, als dat maar goed komt (zei ik al twee keer).

   
 • 590. 15 september 2017 7:42 - Herman Callens
     Goeie, Jan! Ik had er eigenlijk geen rekening mee gehouden dat Nakamura nog in aanmerking kwam, maar effectief, in theorie kan het nog. Al is de kans dat ik dit jaar reeks 2 win én de beker, stukken groter ...

  In het beste geval kan Nakamura 3de eindigen in de Grand Prix, na Mamedyarov en Grischuk. Nu, met nog één tornooi te gaan, staat hij 6de. Als hij het tornooi wint, en de nummers 3-5 (Radjabov, Ding, Vachier-Lagrave) eindigen ten hoogste op respectievelijk de 7de, 6de of 4de stek, dan zou het in de handtas zijn, op die vervelende Grischuk na, want die blijft dan natuurlijk op 2 in de Grand Prix-stand. Maar, als Grischuk niet was uitgeschakeld gisteren door MVL, en als hij vervolgens winnaar of runner-up van de World Cup was geworden, dan kwam zijn kwalificatieplaats in de Grand Prix vrij voor de volgende in het rijtje, nummer 3 Nakamura. Die kan nu alleen nog rekenen op de wilde kaart van de sponsor. Ik heb al gesolliciteerd, maar jammer genoeg zal ik in 2017 nergens een ELO van 2725 hebben laten optekenen, en naar het schijnt, moet dat. Stomme regel, wie bedenkt zo’n onzin?

  En passant, nog wat kwalificatienieuws. Eén van de criteria is ELO: de 2 hoogste ELO’s, gemiddeld over de 12 lijsten van 2017. Dat leek al vrijwel snor te zitten voor So en Caruana, maar, met 3 maanden te gaan hangt het er ook vanaf of men nog veel speelt in die resterende tijd. Een merkwaardig fenomeen van de World Cup is namelijk dat die alle toppers ELO’s kost (al die remises tegen kleiner grut + uitschakeling): even was enkel Carlsen nog 2800+, intussen is MVL er ook weer nipt bij. So, die voor de World Cup al een duik had gemaakt, is – voorlopig – nog wat verder weggezakt. Als hij dit ELO niet meer kan verbeteren (stel, hij verliest straks in de kwartfinales van Fedoseev (kwaaie klant, opkomend talent), dan wordt hij wellicht gepasseerd door Kramnik, die niet meer in actie zou komen dit jaar en zijn ELO op peil houdt, d.i. een stuk boven So. Het lijkt erop dat Caruana het 1ste ELO-ticket in de wacht sleept, en dat het 2de een dubbeltje op z’n kant wordt richting Kramnik of So. Plots kun je maar beter snel de World Cup winnen, voor de zekerheid …

   
 • 589. 14 september 2017 22:06 - Jan V
     En nu een moeilijke : het verlies van Grischuk zorgt ervoor dat Nakamura niet meer in aanmerking komt voor het kandidaten toernooi...
  voor wie het wil begrijpen : zie chessbase , daar wordt in een lang artikel alles uitgelegd... alhoewel , misschien toch nog voor Nakamura : de sponsor (Agon) mag nog een wildcart uitdelen (jazeker, de sponsor !!)
   
 • 588. 14 september 2017 18:46 - Herman Callens
     Nog eens tijd voor een echt verslag.

  Na de soms verrassende eliminaties van de voorbije ronde(n), dwong een drietal zijn kwalificatie in de 1/8e finales af in het klassieke en dus kortst mogelijke tijdsbestek. Aronian, Ding en Ivanchuk zouden bovenin alvast niet misstaan, maar – loterijtoestanden alweer – in de kwartfinales krijgen we Aronian-Ivanchuk, dus één van die drie is volgende keer ook uitgeteld.

  (14u30) Ze krijgen vandaag gezelschap van 5 anderen, via de tiebreaks. Svidler, Fedoseev en So namen alvast een optie in de eerste rapidpartij, terwijl Vachier-Lagrave en Grischuk lustig voort remiseren. Je ziet ze allemaal in aanmerking komen, net als sommige verliezers van het eerste uur, trouwens.

  (15u00) Voor thuisspeler Jobava (tegen So) wordt het moeilijk: een pion voor een kwaliteit in een must-win situatie. Vachier-Lagrave en Grischuk remiseren: nog een rondje snelle rapids, dan blitz en dan armageddon. Wie bedenkt zoiets: eerst tennis, dan badminton, dan pingpong? Manke vergelijking? Tuurlijk, maar het systeem is ook mank. Svidler heeft Bu bijna te pakken, terwijl remise al volstaat. We zijn amper 14 zetten ver.

  (15u30) Jobava overleeft maar half, dus niet: So naar de kwartfinales. Svidler schakelt Bu uit, met een 2de zege, Rapport vloert Najer, één winst is genoeg. Het wachten is op Fedoseev (of Rodshtein). Het wordt Fedoseev.

  (16u00) Vachier-Lagrave en Grischuk, WR 2 en WR 9, twee van de vier resterende top-10-spelers, en ze mogen het tegen elkaar aflappen, en wie weet, elkaars kansen op een stek in het kandidatentornooi torpederen. Ik begin dit systeem zo stilaan te haten. De heren beginnen aan de snelle rapids (10’10”).

  (16u30) De eerste winst is binnen: 1-0 voor MVL, nadat Grischuk met 35…Pc7 (i.p.v. 35.Pb4) had misgetast. Niet dat ik het zelf op slag zag, ik ben ook Stockfish niet.

  (17u00) Benaderende tijden, dat had u door. De Fransman laat zich de kaas niet meer van het brood halen. Althans dat wou ik een halfuur geleden schrijven, maar zo simpel was het niet. De verlossende remise, nadat hij voor de kwaliteit een paar pionnen terugkreeg, werd uitgesmeerd over 94 zetten. Niet elke remise haalt dat aantal…

  Eind goed, al goed, hoewel: voor wie eigenlijk? In de volgende ronde – de kwartfinales, het begint erom te spannen – speelt nr. 2 tegen 14, 4 tegen 32, 8 tegen 28 en 13 tegen 68. Het zegt u weinig? Het geeft een idee van het loterij-effect, zeker als je weet dat, pakweg, nrs. 1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 15, 17, 18, 19, 20, om maar die te noemen, al gesneuveld zijn. Oké, het gaat dus om Vachier-Lagrave – Svidler, Aronian – Ivanchuk, So – Fedoseev en Ding – Rapport. De ene halve finale gaat dan tussen de winnaars van kampen 1 en 2, de andere tussen die van 3 en 4. Het kandidatentornooi begint te wenken ...
   
 • 587. 14 september 2017 0:11 - Herman Callens
     @ Lino: Chuk-Chuk in shorts, briljant!
  @ Jan: Om de een of andere reden krijg ik de filmpjes niet te zien. Maar ik kan mij inleven...!

   
 • 586. 13 september 2017 23:40 - Herman Callens
     @ Lino: Chuk-Chuk in shorts, briljant!
  @ Jan: Om de een of andere reden krijg ik de filmpjes niet te zien. Maar ik kan mij inleven...!

   
RSS-feed  SKOG op Facebook SKOG op Twitter Youtube  Picasa 

Skotto

59 gokken geregistreerd

Laddertoernooi

1 speler aangemeld

Dagelijkse puzzel

Laatste reacties

Belgian Chess History

Liga Antwerpen

Schaakfabriek

SKOG op Facebook

Actueel

Kalender

1 jaar geleden

Fotoalbum

Handig